top of page

Mekân Orucu 01 - Güne Başlarken Ev ve Yuva Hakkında

Merhaba Dostlar, Mekân Orucu yolculuğumuza başlıyoruz. Yollarımız güzellikler ve kolaylıkla açık olsun, ilhâm, irade, motivasyon ve hediyeleri bizlerle olsun.


Dünkü oruç kavramı ile ilgili kas çalışmalarımızın ardından, bugün günün konusuna ısınarak başlayalım niyetindeyim.


Sizlerden ricam kendinize bunun için en az 10 dakika ayırmanız.


Dilerseniz bu yolculukta sizi konuya bağlanmanız konusunda destekleyecek, hatırlatıcı, ilhâm verici bir alan seçebilirsiniz mekânınızda. Bir sunak da oluşturabilirsiniz. Şart olmamakla birlikte merkezlenmenizi destekleyecek bir etkisi olabilir.


Evinizde kendinizi rahat hissettiğiniz bir yeri seçin ve mümkünse bu 10 dakika rahatsız edilmeyeceğiniz koşulları yaratın.


Yanınızda not alabileceğiniz bir düzenek de olsun, ister kağıt, kalem, ister not alabileceğiniz veya ses kaydını mümkün kılan elektronik bir alet.


Gözlerinizi kapatıp bir kaç derin nefesle olduğunuz yere ve âna gelmek üzere zihninizi meşguliyetlerine ara verip şu an bedeninizde olanlara veya nefesinize şahitlik etmesi üzere davet edin.


Olduğunuz yere ve âna geldiğinizi hissettiğinizde not alma düzeneğinize aşağıdaki soruların cevaplarını üzerinde düşünmeden serbest bir akışla yazmaya başlayın. Yazmak size zor geliyorsa ses kaydı da yapabilirisiniz. Sadece düşünmekle kalmayın, ya sesli bir şekilde araştırmanızı yapıyor olun, sesinizi duyun. Ya da not alıyor olun. Düşünmeyin, durmayın, saatinizi kurun ve vaktiniz kısıtlı ise 5 rahatsanız 8 dakika serbest akışla çağrışan tüm kelimeleri, ifadeleri, söze veya yazıya dökün (süreyi dilediğinizce uzatabilirsiniz).


Sorularımız: (Dilerseniz arttırabilirsiniz)


  • Ev kelimesi bana ne ifade ediyor?

  • Yuva kelimesinin bendeki çağrışımları neler?

  • Kendimi şimdiye dek hiç evimde veya yuvamda hissettiğim bir mekân oldu mu? Orası neresi, hangi özellikleri içimde canlı?

  • Şimdiye dek kendimi evimde, yuvamda hissettiğim bir yer olmadıysa, nasıl bir yer bana bu hissi verebilir, özellikleri var mı içimde canlanan?

  • Kendimi evimde, yuvamda hissettiğim mekânın sesi var mı? Varsa nasıl bir ses? Eğer şimdiye dek kendimi hiç evde, yuvada hissetmediysem, böyle hissettiğim bir yer olsa nasıl bir sesi olurdu, bir sesi olur muydu?

  • Kendimi evimde, yuvamda hissettiğim mekânın bir kokusu var mı? Nasıl bir koku bu şayet var ise? Böyle bir mekân şimdiye dek olmadı ise olsa idi nasıl bir kokusu olurdu? Bir kokusu olur muydu? (Son iki soruyu referans alarak diğer duyularınız için de bu soruların cevaplarını verin. Tat, görme, dokunma/doku)

  • Evimde, yuvamda hissettiğim mekânda rahat ve güvende miyim/miydim? Bunu sağlayan etmenler neler(di)? Şayet şimdiye kadar kendimi evimde, yuvamda hissetmediysem nasıl bir yer bana rahatlık, güvenlik hisleri veriyor olurdu?


Bu soruların cevaplarına ihtiyaç duyduğunuzca vakit ayırmanızı rica ediyorum. Ve belki bir kez yapıp bırakmak yerine, ara ara kendi sorularınızla ‘sizin ev, yuva’ ile ilgili güncel ilişkinizi gözden geçirmek daha derin katmanların farkındalık alanınıza girmesine destek sunabilir.


Bu sizlere günaydın mesajım olsun, gün içerisinde devam ediyor olacağız.


Sevgimle...


©Tûba İmik Saka 2021

Bu yazı ve yazıya ait görselin tamamı ya da parçalarının kopyalanması, kaynak göstermeksizin ve izinsiz paylaşılması, yazar isminin değiştirilmesi Telif Hakları Kanunu hükümlerince yasaktır. Aksi durumlarda yasal işlem uygulanır.

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page