top of page

Hangi Astroloji? Hangi Astrolog?

Fotoğrafta yazılı konu ile ilgilenenler hemen 2. paragraf ve sonrasına geçebilir zira ben önce biraz girizgâh yapacağım. :)

Yazıyı tek parça hâlinde okumak isteyenlerse profilimdeki linkten internet siteme geçip, blog kısmından okuyabilir.

Baştan paylaşmak isterimki Dostlar ben kendini astrolog olarak tanımlayan biri değilim. Bu vesile ile sıkça gelen bir soruyu da cevaplandırmış olayım; ben ne iş yaparım?

Bence illaki tanımlamaya çalışmaya gerek de yok, ve fakat zihinlerimizin rahata ermek için bir takım cevaplar istiyor olması da oldukça doğal ve anlaşılır. Şu an için ben kendi adıma diyebilirim ki; ben tasarıma bütüncül yaklaşmayı merkezine almış bir mimarım. Mimarlığın günümüzdeki var oluş hâli ile ciddi dertleri olan bir insanım, mimari tasarımın algılanışı ve bunun yarattığı sonuçlar ile de ciddi dertlerim olduğunu söyleyebilirim. E derdim var da ne yapıyorum, benim mimarlığım nedir bunu keşfetmek için araştırıyorum, farklı disiplinlerden mimarlık ile ilgili destek sağlayacağını düşündüklerimi eteğime alıp harmanlayarak yola devam etmeye çalışıyorum, bir diğer deyişle daimi yoldayım. :) Bu yolculuğun da gelip hayat yolculuğumla kesişmiş olması oldukça beklenen ve yolun ömür boyu olduğuna kanımca referans veren kısmı. Kendi mimarlığımı keşif yolculuğumda karşıma çıkan çok değerli öğretmenler ve öğretiler var ki Feng Shui ve Çin astrolojisi bunlardan ikisi. Ve evet mimarlığımın içinde yer aldıkları gibi bunun yanında bağımsız olarak verdiğim hizmet kolları olarak var oluşlarını sürdürüyorlar. Mimarlığımı bütüncül hâle getirmek için yolumun kesiştiği şahane öğretiler ve öğretmenler ile ilgili listem uzun ancak bu başlık altında bunları sayıp dökmeye pek de lüzum yok sanıyorum.


Şimdi gelelim ana konuya. Hangi astroloji? Eğer astroloji ile ilgili merakınız varsa pek çok farklı sistem olduğunu fark etmiş olduğunuzu varsayıyorum. Ve birini diğerine tercih etmek yerine hepsinin kendi içinde farklı bir sistematiğe, terminolojiye sahip olduğunu, kendi yöntemlerince araştırdıkları sorulara cevaplar üretmeye çalıştıklarını düşünüyorum. Diğer sistemler hakkında bir şey söylemeye hak görmüyorum kendime ancak Çin astrolojisi özelinde bir kaç noktayı oldukça özet olarak ve ’kendi algı süzgecimden geçtiği hâli ile’ (tırnak içindeki kısımlar önemli ve ikinci sorunun cevabında değineceğiz) paylaşmaya çalışabilirim.

1- Çin sisteminin merkezinde insanın doğanın bir parçası olduğu yaklaşımının var olduğunu algılıyorum.

2- Sistem, doğadaki daha büyük döngülerin (gezegen döngüleri, mevsim döngüleri, vb.) insan ölçeğindeki karşılıklarını araştırıyor kanımca.

3- Ve öğretinin en temel katmanı 5 element teorisi isimli teori (ateş, toprak, metal, su, ağaç elementlerinin tüm maddesel var oluşu çeşitli oranlarda harmanlanarak oluşturduğu ve bu elementlerin birbirleri ile kurdukları ilişkiler ağı) ve bu teorinin pek çok farklı ölçekte analizi.

4- Çin sistemindeki pek çok farklı alanın birbirleriyle etkileşen ve bana göre yarattıkları oldukça bütüncül yapı sistemin beni oldukça tatmin etmesini ve zihnim ile aradığım sorulara cevap bulabilmeme kapı açıyor.

5- Çin sisteminin benim için en çok öne çıkan taraflarından biri pek çok katmanda ‘denge’ arayışı. Feng Shui, Çin astrolojisi, Çin tıbbı, Chi Gong vb. öğretinin farklı kollarının bu denge unsurunu gözeterek hayatın içinde pratik denge yollarına yaptığı göndermeler ve elimde hayatın içinde kullanabileceğim ve destek alabileceğim araç takımları sunması bana iyi geliyor.

6- M.S. 200’lerden bu yana ulaşabildiğimiz yazılı kaynaklar ve arkeolojik kayıtlarla şu an için ulaşılan 6000 yıllık tarih denenmiş, sistematiğe edilmiş ve güvenilir bir bilgi aktarımı alanında olduğum hissini veriyor.


Ben Çin sistemi ile daha yakın ilişkide olduğum için ona dair noktaları aktardım ancak Hindistan, Maya kültürünün etkin olduğu bölgeler, Japonya, vb. Dünya’nın farklı noktalarında benzeri sistemlerin varlıklarından haberdarım. Bir yandan yaşıyor olduğumuz Anadolu da katman katman zenginliğe sahip ki yazılı kaynaklara ben henüz beni tatmin edecek seviye de ulaşabilmiş hissetmesem de bu coğrafyanın dili ve yöntemi ile hayatlarda bütünselliği araştırmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu arada Türk takvimi diye geçen takvim ile Çin takviminin benzerlikleri de ayrı bir araştırma konusu. :)


Konuda kalayım diye ikinci sorunun ‘bence’lerini sayıp dökmeye başlayayım, aksi hâlde bayağı uzayabilir bu paylaşım. :)

Hangi astrolog konusu da oldukça soru işareti olan ve bir yandan da bence çoooook dikkatli ve hassas yaklaşılması gereken bir konu. Doğum haritalarımız bence oldukça mahrem ve özel bir alan. Bu veriyi kimin eline teslim ettiğimiz oldukça önemli. Neden? Yukarıda dikkat çektiğim tırnak içine dönelim; ’kendi algı süzgecimden geçtiği hâli ile’ ifadesi doğum haritalarımızın veya farklı katmanlardaki astrolojik verilerin yorumunun kilit noktası kanımca. ‘Doğum haritası nedir’ deseniz harita yorumlayan kişilere pek çok farklı yanıtla karşılaşmanız son derece doğal. Çünkü doğum haritaları veya astrolojik veriler oldukça çok katmanlı veri sunan sistemler. Ve yorumlayan kişinin hayata bakışı, algı durumu, kendini ifade araçları ve nicesi pek çok girdiyi içeriyor. Dolayısıyla aynı doğum haritasını inceleyen farklı kişiler için öne çıkan katmanların farklılaşması veya aynı katmanları farklı şekillerde ifade etmeleri çok doğal ve mümkün. Peki bu durumda ne yapmalı? Bence sorumluluk almalı. Nasıl? Diyelim ki doğum haritası analizi yaptırmak istiyorsunuz ve bunu kiminle yapacağınıza karar vermek istiyorsunuz. Biraz mesai gerekebilir. :)

1- Olası kişi ve kişilerin web sitesi, sosyal medya hesapları, yayınları, vb. kendini ifade ettiği mecralarda hem kendini hem de yaptığı işi aktarımı size nasıl hissettiriyor? Örneğin; güven mi veriyor, karamsar mı geliyor, fazla pozitif ve gerçeklikten uzak mı, içinizi mi sıkıyor, motive mi ediyor, heyecan mı veriyor… Bu liste uzayabilir, meâli sizde nasıl bir etki bırakıyor.

2- Olası kişi veya kişiler insan doğasına, farklı var oluş hâllerine açık görünüyor mu?

3- Nasıl bir dil kullanıyor? Katı mı, esnek mi, net, kesikin köşeleri mi var, farklı olasılıklara referans veriyor mu, vb…

4- Kendini beslediği farklı disiplinler, alanlar var mı?

5- Kendini ifade edişi ile gözleyebildiğiniz kadarıyla yaşamı bütünlük teşkil ediyor mu?

6- Bunlar aklıma gelen bir kaç başlık sadece, bire bir ilgili kişi veya kişilere sizin için önemli konularda soru sormak da sağlıklı bir yol olabilir. Hatta sorun, emin olun, öyle karar verin bence.


*Oldukça açık ki ben hayatı bütünsellik merkezli ve farklı tatların birbirini destekleyerek bu yapıyı oluşturduğu bir sistem olarak algılıyorum ve yukarıda paylaştığım sorular, başlıklar buna hizmet eder şekilde. Siz tam aksine tek noktaya odaklı bir yaklaşımı kendinize daha yakın buluyor olabilirsiniz. O sebeple paylaştıklarımı misal olarak alıp, kendi sorularınızı üretmeniz en size hizmet edeni olacaktır diye düşünüyorum.


Pek çok alanda hâli hazırda dediğim ve daha da diyeceğimi düşündüğüm gibi ‘sorumluluk almak’ önemli. Hangi hizmeti kimden almak bizim için daha uygun, hangi hizmeti almak hangi hizmeti almamak keza… Biraz zaman ayırıp, çok kıymetli vaktimizi, paramızı, güvenimizi bizim için ve o an için uyumlu olan eylemler ve kişilerle paylaşmak.


Şimdilik bu kadar olsun, daha sonra Sevgili Efe Erten’in de işaret ettiği üzere burçlar ve bir takım hurafesel verinin temizliğine katkı niyetiyle paylaşıyor olayım.

Denge, güzellik ve sevgi sizlerle olsun.


©Tuba İmik Saka 2021

Bu yazı ve yazıya ait görselin tamamı ya da parçalarının kopyalanması, kaynak göstermeksizin ve izinsiz paylaşılması, yazar isminin değiştirilmesi Telif Hakları Kanunu hükümlerince yasaktır. Aksi durumlarda yasal işlem uygulanır.

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


bottom of page