Bugün Dünya günü imiş. Doğrusunu isterseniz ben özel günler ve haftaları artık pek takip edemiyorum ama bugünün teması hâli hazırda üzerinde odaklanıyor olduğumuz yazı dizisi ile bağlantılı olduğundan bir ucundan naçizane tutmak isterim.
Youtube’da bir belgesel izlemiştim, Uyduların Gözünden Dünya idi ismi. Uzaydan Dünyayı pek çok farklı noktadan görüntüleyen uydulardan alınan kayıtlar, Dünyanın nasıl tek vücut olduğuna, bizlerin de o vücudun parçaları olduğumuza ve sistemin nasıl da muazzam bir işleyişe sahip olduğuna dair oldukça algı açıcı idi.
Dünyamızın da parçası olduğu daha büyük sistemler olduğunu binyıllardır biliyoruz. Kadim öğretilerden günümüz bilimine türlü açıları ile ele alınan bir konu bu.
Hâl böyle iken; Dünyamız ile, onun döngüleri ile ve onun tabi olduğu döngüler ile göbekten bağlı olduğumuzu hatırlamak için bir fırsat olarak kullanabiliriz bugünü. Hele ki modernitenin lineer zaman algısı ve hep ileri doğru gitmeliyiz yanılsamasından, döngüselliğimizin hatırlayışına kapı açması açısından Dünya ve sisteminin nasıl işlediğine dair fikir sahibi olmak önemli bir konu kanımca.
Bana öyle geliyor ki, ancak o zaman insanı alıp göklere çıkartmak ve her şeyi insan için algılamaktan farklı algı olasılıkları önümüzde açılabiliyor. O zaman her bir yaratılmışın sistemdeki görevini anlayamasak da varlığına saygı duymak, kontrol etmek yerine teslimiyeti denemek bizler için mümkün olur hâle geliyor.
Mekânsal olarak irdelemeye çalıştığımız Ramazan ayı ilhâmlı mekân orucunu ile de bağlantılı ve fakat hayatın farklı alanlarında öz farkındalığa da gebe bir açıdan bakmaya çalışarak bir kaç soru bırakayım:
Tükettiğimin ne kadarını üretebiliyorum? Hâli hazırda üretiyor olmam gerekmiyor ancak yerine koymak istediğimde hayatın döngüsel akışına ne kadar dahil olabiliyorum?
Ürettiğim çöpleri nasıl azaltabilirim?
Tüketmek yerine türetmek bana ne ifade ediyor?
Yaşadığım yapıdan, hayatımda kullandığım gereçlere, giyindiğim kıyafete, yediğim besine, kullandığım ulaşım aracına, kendimi süslediğim takıya, kullandığım kozmetiğe, vb. ne kadar etik, döngüsel, doğal içerikli, farkındalıklı yaklaşıyorum?
Tüm bu kullandıklarımın nereden geldiği, hangi şartlarda üretildiği ile ilgili haberdarlık derecem nedir? Haberdar olmak için neler yapabilirim?
Ürettiğim karbon ayak iziyle ilişkim nasıl? Ne kadar farkındayım?
Yerel olanla ilişkim nasıl? Yerel olanı mı destekliyorum, canımın her istediğini, istediğim anda, istediğim yerden edinebilmek üzere mi harekete geçiyorum?
Şimdi burada duralım ve gün içerisinde devam etmeye niyet edelim.
Sevgimle 🌿
©Tûba İmik Saka 2021
Bu yazı ve yazıya ait görselin tamamı ya da parçalarının kopyalanması, kaynak göstermeksizin ve izinsiz paylaşılması, yazar isminin değiştirilmesi Telif Hakları Kanunu hükümlerince yasaktır. Aksi durumlarda yasal işlem uygulanır.
Comments